Studiereis Antwerpen - Brussel




Mijn studiereis had eindbestemming Antwerpen en Brussel. En even leek het er door de aswolk op dat deze dichtbij bestemming, de ver weg bestemming zou gaan worden.
Naast dat het een gezellig tripje was, we veel verschillende kroegen en vooral karaokebars hebben gezien was het ook heel leerzaam!

Sportpaleis



Nadat we onze spullen naar het hostel hadden gebracht was het meteen tijd om het Sportpaleis te bezoeken. Dit is een multifunctionele evenementenhal waar verschillende evenementen, zoals concerten, sportbijeenkomsten, feesten en beurzen worden georganiseerd.
Dit is na Madison Square Garden de meest bezochte evenementenhal.
Tijdens de rondleiding werd ons verteld dat ze 25 jaar geleden de ticketservice hebben ingevoerd, een groot voordeel hiervan is dat je zo weet wie je klant is (database marketing). Hier kan je dan weer op in spelen.
Op het ticket dat de gast ontvangt, staat een kleur die correspondeert met de bijbehorende ingang. Zo kun je gemakkelijk je plaats vinden.
Tevens zijn er door de jaren heen enkele vernieuwingen toegepast, zo hebben ze nu een mobiel podium en dat zorgt voor tijdsbesparing. In de vloer is een kabelgoot gemaakt voor de veiligheid en om de twee jaar wordt de vloer vernieuwd om de stank van de drank tegen te gaan.
Wat ook noodzakelijk was, was een grote nooduitgang. Deze loopt onder de tribune door en mocht een evacuatie nodig zijn, dan is dat mogelijk.
In de pauze is er een breed assortiment qua eten en drinken waar de gast uit kan kiezen, en boven deze uitgiftepunten hangen enkele beeldschermen met informatie over andere concerten/feesten/beurzen etc. hierdoor wordt herhalingsbezoek gestimuleerd.

Stadsfeestzaal














Verder bezochten we tijdens deze reis de Stadsfeestzaal, deze bevond zich in de hoofdstraat van Antwerpen. Vroeger is deze locatie verbrand, maar bij het renoveren is de authenciteit behouden. Wat mij opviel zijn de twee bars in het midden van deze stadsfeestzaal, een champagneglas en een zwaan, maar ook heel veel spiegels aan één kant van de zaal waar op geprojecteerd kan worden.

Metropolis

Ook gingen we naar één van de grootste bioscopen; Metropolis. Hier bevinden zich 24 zalen en wij mochten een kijkje achter de schermen nemen. We kregen hier te zien waar de films afgespeeld werden, hoe deze verwisseld werden, waar de popcorn gemaakt werd etc. Wat interessanter was, vond ik, is dat ze vooral de winst probeerden te halen uit de verkoop van consumpties en er dan ook voor zorgden dat er voldoende keus was. Ook kon er in de zalen presentaties gegeven worden voor groot publiek.

Olympisch Stadion




En hoewel ik niet echt in sport geïnteresseerd ben, vond ik het wél leuk om een rondleiding door het Olympisch Stadion te krijgen. Dit kwam denk ik vooral door het enthousiasme van het hoofd van marketing en communicatie. Wat ik hier vooral geleerd heb is dat het belangrijk is om jezelf te vernieuwen. Zo brachten zij steeds nieuwe shirts op de markt met unieke kleuren (zoals bijvoorbeeld gifgroen) omdat dit goed is voor de merchandise, maar ook om zo media aandacht te krijgen. De hoofdsponsor Quick meet sponsoring namelijk aan de exposure in de pers. Hierdoor maakten ze ook filmpjes voor Club TV om zo ook buitenstaanders een kijkje te geven in de wereld achter voetbal.
Ook hield hij af en toe enquêtes om zo achter de eventuele verbeterpunten te komen.
Hij vertelde dat het creëren van een beleving erg belangrijk is. Het eten in een lodge kost bijvoorbeeld hetzelfde als in een vijfsterrenrestaurant, maar door hier een beleving te creëren d.m.v. foto’s en omdat de lodge naast het veld zit, zijn klanten bereid hier ook voor te betalen.
Nog een ander belangrijk punt; geef niet op! Zo wilde Puma hen na 8 gesprekken niet sponsoren, maar bij de 9e keer wel.


MCI Group



Verder zijn we nog bij een stagiaire van de NHTV op bezoek geweest. Zij loopt stage in Brussel bij de MCI Group. Ik heb hiervan geleerd dat presenteren écht belangrijk is. Doordat deze stagiaire flinks snel door klikte en ervan uitging dat de meeste informatie voor ons niet belangrijk of wel duidelijk was, heb ik geen goed beeld kunnen krijgen van dit bedrijf.


Brussels Expo


Vervolgens hebben we een bezoek gebracht aan Brussels Expo. Deze hele presentatie was goed voorbereid, echter kwam de directeur even binnen en onderbrak de vrouw. Hierdoor liep haar hele presentatie in de soep. Ook de mensen van het parkeerterreinen gaven ons informatie. Er komt een hoop bij kijken om alles in goede banen te leiden. Daarna mochten we nog even een kijkje nemen in Brussels Expo, deze hallen worden paleizen genoemd. Hier was men druk bezig met de opbouw van een expositie. Ik heb hier een redelijk algemeen beeld gekregen. In vergelijking met bijvoorbeeld de Brabanthallen, kwam dit veel groter op mij over. Zeker als je bedenkt dat er nog meer paleizen zijn.

AB Concertzaal



Ons laatste bezoek ging naar de AB Concertzaal. Dit is te vergelijken met Paradiso in Amsterdam. Hier treden veel verschillende bandjes op. De Vlaamse Gemeenschap heeft deze pop- en rocktempel erkenning gegeven als Cultuurinstelling. Deze concertzaal ligt midden in het centrum. Dit zorgt af en toe voor geluidsoverlast voor de buurtbewoners. Daar proberen ze ook rekening mee te houden door geluidsdichte wanden te plaatsen.